Gazonaanleg en gazononderhoud

Het gras is niet groener aan de overkant

Een mooi gazon is het pronkstuk van een tuin. Maar een gazon is ook functioneel. In het zachte gras zitten of liggen of spelen met de kinderen en huisdieren, het maakt de zomer extra aangenaam. Bij Velthuizen Groen en  Graafwerk weten we dat een mooi grasperk niet vanzelfsprekend is. Het vereist regelmatig onderhoud en zorg om het gazon in topconditie houden, zodat je het hele jaar kan genieten van een weelderig groen grastapijt.

Onze deskundige hoveniers staan klaar om jouw gazon aan te leggen en nemen de zorg ervoor uit handen. Het enige dat jij nog hoeft te doen is zorgeloos genieten van je tuin. Wij zorgen ervoor dat jouw gazon groener is dan dat aan de overkant!

Gazonaanleg

Wat komt er kijken bij de aanleg van een nieuw gazon?

Bij de aanleg van een gazon kan je om te beginnen kiezen voor graszoden of voor het inzaaien van graszaad. Er zijn veel voordelen van het zaaien van gras die opwegen tegen het leggen van graszoden.

  • Om te beginnen is er meer keus in grasmengsels. Een speelgazon voor kinderen heeft een ander mengsel nodig dan een siergazon, een sportveld of golfbaan of een grasveld bij een bedrijventerrein.
  • De conditie van het gras is beter wanneer het ingezaaid wordt, doordat het gras beter wortelt. Hierdoor ontstaat er een vastere grasmat, wat zorgt voor een betere afwatering. Hierdoor heeft het gras een langere levensduur.
  • Het gras is minder vatbaar voor ziekten en schimmels.

De ene tuin heeft een kleigrond, een andere zandgrond. Gras inzaaien op verschillende soorten grond vereist een verschillende aanpak en verschillende vormen van bemesting en onderhoud.
De beste periode voor de aanleg van een nieuw gazon is tussen half maart en begin juni, of van september tot en met oktober, doordat graszaad het best kiemt bij een bodemtemperatuur vanaf 10 graden. Ook is het belangrijk dat het ’s nachts niet kouder wordt dan 5 graden.
Er zijn veel factoren die belangrijk zijn voor het ontkiemingsproces. Met de juiste kennis en jarenlange ervaring neemt Velhuizen Groen en Graafwerk de gazonaanleg helemaal uit handen en verzorgt het gehele traject.

Verwijderen oude grasmat

Voordat het nieuwe gazon wordt aangelegd, worden de oude graszoden verwijderd. Door te frezen met over-top frees wordt de bovenste grove grond begraven. Hierdoor komt de fijne grondlaag boven te liggen. Met over-top frezen wordt er een schoon resultaat achtergelaten dat bewerkelijker is. Eventuele oude resten zoals wortels worden verwijderd of vermengd met de grond en er wordt lucht aan de ondergrond toegevoegd, wat zorgt voor een goed zaaibed. Het is ook mogelijk de grond om te spitten, dit wordt gedaan met een spitmachine. Op deze manier wordt een diepte bereikt tot 30 centimeter.

Grond egaliseren

Bij de aanleg van een nieuw gazon is het belangrijk dat de grond wordt geëgaliseerd. Het best is om dit te doen voordat het gras wordt ingezaaid. Naast dat een ongelijk gazon vervelend is om op te lopen, is het ook lastig om te maaien door de ongelijkheden in de grond.

Daarnaast is een goede ondergrond belangrijk voor een goede grasgroei. Met zorgvuldige egalisatie zorgen we ervoor dat het gazon vlak en strak wordt, wat niet alleen de schoonheid verbetert, maar ook de afwatering bevorderd.

Egalisatie is ook mogelijk bij een bestaande graspartij. Oneffenheden zoals mos, onkruid, gaten en kuilen kunnen een gazon hobbelig maken en het esthetische aspect negatief beïnvloeden. Tijdens onderhoud van het gazon kijken we kritisch naar de staat van het gras en werken het bij waar nodig. Vervolgens rollen we het gazon met een gazonwalsmachine vlak en egaal.

Gazon bemesten

Voordat het nieuwe grasmengsel wordt ingezaaid, is het belangrijk dat de grond wordt voorzien van een goede bemesting. Een bodemverbeteraar zorgt voor een snelle kieming en draagt bij aan een gezonde bodemstructuur.
Bij een bestaand gazon is voeding ook essentieel. Bemesten helpt namelijk ook tegen ziektes en verkleuring. Door te bemesten verbeter je de weerstand van het gras en een gezonde bodem is minder vatbaar voor ziektes en plagen.
Onze ervaren hoveniers adviseren graag over het juiste bemestingsplan, afgestemd op de specifieke behoeften van jouw gazon. We voorzien jouw gras periodiek van de juiste voedingsstoffen, wat resulteert in een dicht, sterk en gezond gras, dat bestand is tegen de uitdagingen van alle seizoenen.

Gazon verticuteren

Verticuteren is belangrijk voor een gezond gazon. Na verloop van tijd kan er zich namelijk een viltlaag van dode grassen en mos tussen de grassprieten vormen. Dit verstikt het gras, kan de groei ervan belemmeren en de waterafvoer verstoren. Met onze professionele verticuteerapparatuur wordt de viltlaag zorgvuldig verwijderd.
Doordat dit met een machine gebeurd, wordt het hele gazon gelijkmatig geverticuteerd. Machinaal verticuteren kan gelijkmatiger, doordat de messen goed afgesteld kunnen worden. Na het verticuteren kan de graspartij beter ademen en wordt nieuwe groei gestimuleerd. Soms volstaat het om eenmaal per jaar te verticuteren. Is er veel mosgroei, dan is het soms nodig om tweemaal per jaar te verticuteren.

Doorzaaien gazon

Om jouw gazon dicht en groen te houden, kan het nodig zijn om het regelmatig door te zaaien. Doorzaaien houdt in dat we nieuw graszaad tussen het bestaande gras zaaien, waardoor kale plekken worden opgevuld en het gazon zijn dichtheid behoudt. Dit is vooral belangrijk na de winter of bij beschadigingen door bijvoorbeeld spelende kinderen of huisdieren.

Naast het doorzaaien van een gazon, is het ook mogelijk dat we paardenweides of schapenweides doorzaaien.

Beregenen gazon

Tijdens droge periodes is het belangrijk om gras van voldoende water te voorzien. Velthuizen Groen en Graafwerk adviseert graag over de juiste bewateringstechnieken en kunnen, indien gewenst, automatische beregeningssystemen installeren om het gras in optimale conditie te houden.

Aanleg bloemenweide

Een bloeiende bloemenweide is een prachtig element in de tuin. Het vergroot de biodiversiteit, zowel bovengronds als ondergronds. Verschillende soorten insecten zoals vlinders, hommels en bijen voelen zich thuis in jouw tuin en kunnen zich beter voortplanten zodat de populaties weer toenemen. De tuin fleurt er volledig door op.  Een bloemenmengsel heeft ook als voordeel dat het een onkruid werende werking heeft en het verbetert de bodem dankzij de doorworteling en humusinbreng. En ook niet onbelangrijk, de bloemen lenen zich erg goed voor een prachtig boeket in huis.

Wil je meer weten?

Bij Velthuizen Groen en Graafwerk zijn we toegewijd aan het behoud van een gazon in de beste staat, het hele jaar door. Onze uitgebreide diensten zijn afgestemd op specifieke behoeften en wensen, zodat je altijd kan genieten van een gezond en weelderig gazon of een prachtige bloemenweide in de regio Achterhoek en Veluwe (rondom Doetinchem, Apeldoorn, Arnhem). Voor meer informatie over gazonaanleg en/of gazondonderhoud kun je contact met ons opnemen.

Onze sterke punten voor aanleg en onderhoud gazon

Verwijderen van uw oude grasmat bij aanleg nieuw gazon
Wij egaliseren altijd eerst de ondergrond bij aanleg nieuw gazon
Bij aanleg van het gazon bemesten wij deze ook voor jou
Ook na de aanleg kunnen wij het gazon voor u bemesten
Het gazon verticuteren zodat het gezond en groen blijft
Egaliseren zodat het gazon er weer als nieuw uitziet
Doorzaaien van jouw gazon om deze dicht en groen te houden
Indien gewenst installeren wij automatische beregningsinstallaties

Meer weten over Onze Mogelijkheden?

Wil je meer weten of vrijblijvend een offerte aanvragen? Neem gerust contact met ons op.

Een mooi grasgroen gazon waar de buren jaloers op zijn? Dat kunnen wij voor jou verzorgen. We adviseren over de mogelijkheden en kunnen je gazon aanleggen en onderhouden. Voor gazonaanleg en onderhoud zijn wij je graag van dienst in de Achterhoek, Doetinchem, Apeldoorn, Arnhem en Zutphen.